bgen
  • Решения / Търсене на изгубен файл

Търсене на изгубен файл

На почти всеки му се е случвало да си изгуби файл, след като дълго време е работил над него. Дали не го е запаметил или е спрял тока изведнъж, няма значение. Файлът не е там където го търсим.

Хората които ползват уеб базирани пощи като mail.bg, abv.bg и др., когато отворят прикачен файл към някое писмо без да го запаметят на компютъра и започнат да го редактират в много случаи забравят, че не с го запаметили на компютъра преди да го отворят. Всъщност този файл се намира във временните папки на компютъра, които се използват да съхраняват временно отворени файлове, като този, който вие сте отворили от пощата, вместо да запаметите. Работите дълго време по файла и по навик си го запомняте от време на време, но сте забравили малката подробност, че този файл е при временните. Приключвате работа и затваряте Word, Excel, PowerPoint или каквато програма използвате. Решавате да изпратите файла по пощата или да го копирате на флашка, но не го намирате.

Ето и решението:

Сваляте програмата Locate 32 (http://locate32.cogit.net/) . Ако не сте сигурни дали да избере 32 или 64 битова версия, изберете 32 битова. Програмата не се инсталира автоматично. Тя е архивирана в  ZIP файл, който ще трябва да разархивирате на хард диска. Предполагам, че имате инсталирана програма за работа с архиви като WinRAR (www.rarlab.com) или WinZip или подобна. Ако не, можете да си инсталирате, но не е задължително, понеже Windows има вградена поддръжка за отваряне на ZIP архиви. Достатъчно е само да отворите файла. Разархивирате го примерно на десктопа в нова папка, която може да кръстите Locate32.

След като разархивирате архива в папката би трябвало да видите следното съдържание:

Стартирате Locate32.exe файла, като .exe по-вероятно да не ви се изписва на екрана, но това няма значение в случая.

След като пуснете Locate 32, трябва да ви се появи следния прозорец:

След като видите този прозорец натиснете клавиш F9 на клавиатурата или избирате меню File и после Update Database:

Над часовника в долния десен ъгъл трябва да се покаже следното съобщение:

Това означава, че в момента програмата изчита всички хард дискове на компютъра за съществуващи файлове. Това може да продължи няколко минути в зависимост от големината на хард диска / дисковете и тяхната скорост. След като изчезне жълтото съобщение, значи Locate32, има създаден списък с файловете и може да започнете търсенето.

Ако търсите документ създаден на Word, тогава в полето “Named:” въведете *.doc Ще видите дълъг списък с файлове създадени на Word. Ако файла който се търси е редактиран последно, тогава трябва да подредите резултата от търсенето по дата. За целта е необходимо да натиснете върху полето Date Modified

Всеки път като натиснете върху Date Modified намерените файлове се подреждат по възходящ или низходящ ред на тяхната последна редакция. Най-вероятно вероятно вашият файл се намира при тези последно редактираните. След като го откриете, можете с десен бутон на мишката да го копирате в папката с документи, която ползвате или на десктопа. Можете да копирате файла и с влачене, в зависимост от това как ви е по-удобно.

Търсенето на Excel файлове: *.xls

На PowerPoint файлове: *.ppt

Какво означава търсенето *.doc ? * се използва да замести името на файла и означава да търси в имената на всички файлове с разширение DOC . Ако си спомняте част от името на файла, който примерно е кръстен oferta-za-komputri.doc , но си спомняте само komputri, тогава в полето за търсене, трябва да въведете *komputri*.doc В този случай, Locate 32 ще ви покаже всички файлове съдържащи в името komputri и са с разширение DOC. Ако не сте сигурни какво е разширението, но знаете част от името, може да търсите с *komputri*.* Тук вместо разширение сме задали *, което означава, че Locate ще покаже всички файлове съдържащи komputri, без значение какво разширение има. Разширението в имената на файловете служи операционната система да се ориентира какъв тип е файлът: дали е текстов документ, електронна таблица, снимка,песен или друго.

На този адрес: http://www.file-extensions.org/filetype/extension/name/microsoft-office-files можете да видите разширенията на програмите на Microsoft.  А тук: http://www.fileinfo.com/filetypes/common можете да видите разширенията на различните най-използвани типове файлове.

Имайте предвид, че изписването на името трябва да е точно каквото е на файла. Ако търсим kompiurti, вместо komputri, то Locate няма да покаже търсения файл.

Може да търсите и файлове без значение от името и разширението като напишете *.*

Това не е особено добра идея, защото на компютъра ви има десетки хиляди файлове, които ще ви се покажат като резултат.

За целта трябва да изберете полето Size And Date * където можете да зададете филтър по време. Целта на този филтър е да ограничи резултатите от търсенето в определен период.

Files newer than: - избирате дата преди която да са създадени файловете. Падащото меню отдясно на полето с датата ви дава няколко опции:
Created: ще ви покаже файловете създадени преди посочената дата.
Modified: ще ви покаже файловете редактирани преди посочената дата.
Last Accessed: ще ви покаже файловете отваряни последно.

В случай на търсене на файл, които сте редактирали, тогава изберете Modified:

Files Older Than: избирате дата, след която е създаден, редактиран или достъпван файлът, който търсим.

Locate 32 – е много полезен инструмент, подходящ за търсене на всички файлове на компютъра. Има много опции, изключително бърз е, не заема много пространство на диска, в сравнение с подобни индексиращи програми. Единственото неудобство е, че ако търсите файл, създаден след последното пускане на Locate 32, трябва отново да сканирате диска за файлове с F9. След първоначалното сканиране, всяко следващо се изпълнява много по-бързо и това не би ви изгубило много време.

Ако сте изрили файла и не го намирате в кошчето, то Locate 32 би ви помогнал само ако имате копие в друга папка за която сте забравили. Locate 32 не възстановява изтрити файлове.
Ако имате нужда от възстановяване на информация, може да се обърнете към нашите специалисти.

Предлагаме гъвкави решения за поддръжка на компютри, мрежова и офис техника.

>>> За контакт <<<